In 5 stappen een duurzaam huis

03-07-2018

Verhuist u binnenkort, of wilt u verbouwen? Dan heeft u vast nagedacht over duurzaam (ver)bouwen. Een duurzame(re) woning is niet alleen goed voor het milieu; het bespaart ook een hoop energie en dus geld.

 

Ontdek de 5 stappen naar een duurzaam huis.

 

Stap 1: Reduceer energieverbruik

Een grote ruimte is vaak niet per sé energiezuinig. Beter kunt u van een grote ruimte meerdere kamers maken. Het is een stuk minder ruimtelijk, maar het bespaart wel veel energie. Zorg ervoor dat u de gevels en de daken goed isoleert. Voor de ramen gebruikt u HR +++ of driedubbel glas. Voor uw verlichting schaft u het beste Led-lampen aan en installeer tijdschakelaars. Of investeer in huisautomatisering en profiteer van slimme verlichting die u bedient met uw smartphone.

Stap 2: Kies voor duurzame energiebronnen

Plaats zonnepanelen op uw dak. Maak gebruik van een zonneboiler voor uw warm tapwater. All-electric wonen is het nieuwe wonen. En met uw eigen energievoorziening loopt u al een stapje voor op de rest. Kortom: kies voor duurzame energiebronnen.

Stap 3: Wees efficiënt met fossiele brandstoffen

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem en verwarmt uw woning daarmee. Vooral in combinatie met vloerverwarming. Het voordeel van vloerverwarming is dat u de verwarming veel lager hoeft te zetten. Beperk leidinglengtes van verwarming- en ventilatiesystemen. Als u een gasaansluiting heeft, kies dan voor groen gas. En uiteraard een duurzame energieleverancier zolang u nog niet geheel uw eigen energie opwekt.

Stap 4: Recycle

Gooi niets zomaar weg. Materialen die nog in goede staat verkeren, kunt u vaak hergebruiken. Demontabele systeemwanden hergebruikt u bijvoorbeeld met nieuwe glaswanden. U kunt kiezen voor totaal nieuwe keukenkastjes, maar misschien is schilderen ook een oplossing? Een ander kleurtje geeft alles een compleet nieuwe look. En uw bankstel: bent u erop uitgekeken? Misschien heroverweegt u de bank te houden met een nieuw stofje erop! Bekijk de mogelijkheden van reiniging in plaats van de boel af te breken. Lelijk systeemplafond? Een industriële uitstraling is helemaal hot, dus wellicht kunt u de plafondplaten gewoon verwijderen zonder nieuwe te zetten.

Stap 5: Kleine duurzame aanpassingen

Met kleine duurzame aanpassingen bespaart u wel 45% op uw energie. Met tijdklokken op huishoudelijke apparaten bijvoorbeeld. De apparaten worden automatisch ’s avonds uitgeschakeld zonder dat u de stekker volledig uit het stopcontact trekt. Led-lampen. Vervang al uw verlichting met Led-lampen! Zorg ervoor dat u alle kieren afdicht met tochtstrips en tochtband. Plaats thermostatische kranen. Deze zorgen voor een fikse waterbesparing. Stel uw verwarming automatisch in. Een slimme thermostaat doet dit werk voor u. Een bewegingssensor voor verlichting werkt prima op sommige plekken in en om het huis. Zo vergeet u nooit meer de (buitenlamp) uit te doen.

Duurzame verbouwing verdient u binnen 10 jaar terug

Ondanks de flinke subsidies die u krijgt op duurzame producten, kost ook deze verbouwing geld. Toch verdient u de investering in een groenere woning binnen tien jaar terug. Zo verdient u goede isolatie binnen drie tot vijf jaar volledig terug en zonnepanelen binnen zes of zeven jaar. Slimme verlichting en een thermostatische kraan verdient u in minder dan twee jaar terug.

https://www.thuiscomfort.nl